今日阿妈去左香港旅游,屋企就由我来当家——一日甘多啦。其实上年至学识煮几味噶咋,因为上年7月去michelle屋企过夜果阵,michelle同lily都笑我唔识煮,我唔甘心卑距地甘样笑我,所以后来返到屋企就叫阿妈教我啦。果个暑假唔去街既话基本上都是我下厨,所以厨艺都增长唔少架!但是屋企人就好怕我煮啦!唔是因为我煮得唔好食,而是因为我成日都煮蛋。点解成日煮蛋呢?因为可以乘机拿d蛋清做下facial罗。哈哈!
今日都唔例外,整左个摇柱蒸蛋。呢个菜都几唔错架,可以推荐一下。又好食又方便,原材料系冰箱到就有啦,唔洗去市场。我最怕就是去市场啦,尤其是呢个天气,我打死都唔去啊!
至于屋企人呢,甘耐都无食过我煮既野,都唔会有d咩意见既。即使距地真是有意见,我仲有杀手简,就是学阿妈果句口头禅"唔岩就自己来",距地肯定就唔会再出声噶啦,哈哈!